Covid19 (Corona) en weerstand
Huisartsen Valkenberg
Middellaan 6 4811VM
Breda

Coronavirus

Op deze pagina vindt u de laatste informatie en adviezen over het coronavirus. De informatie is afkomstig van het RIVM en Thuisarts.nl.

Zelftest: Corona-vragentest

Heb ik corona, wat moet ik doen? De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.

Start de test

Thuisarts.nl

Veel informatie kunt u vinden op de website Thuisarts.nl. U leest daar bijvoorbeeld wanneer u de huisarts moet bellen en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen.
Ga naar thuisarts.nl

Landelijk informatienummer

Van 08:00 tot 20:00 uur kunt u met al uw vragen over corona terecht bij het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351

0800-1351 Bel informatienummer

Overige nuttige links

Uitleg over het coronavirus. In makkelijke taal.

Corona en Leefstijl

Door Jacqui van Kemenade

Voor een goede weerstand heb je een gezond microbioom nodig. Wat is dat? In je darm heb je, geloof het of niet, heel veel bacteriën. Gezonde goede bacteriën die zorgen voor je weerstand. Soms kunnen die bacteriën wel iets van 2 tot 3 kg wegen. Dat is niet niks dus. Al die bacteriën bij elkaar noemen we ons microbioom

Misschien is dit voor sommige lezers wel even schrikken. Je bent dus niet alleen!  Dat microbioom is hartstikke belangrijk voor je gezondheid. Dit hoopje gezonde bacteriën krijg je  tijdens je geboorte gratis kado. Tijdens de korte reis van baarmoeder naar de warme slaapkamer van moeders, krijg je een gezond portie bacteriën van je nieuwe mammie op je kersverse baby-lijf. Ook tijdens de borstvoeding krijg je lekker veel van moeders beestjes. Tegenwoordig is dat helaas heel anders. Met de komst van meer flesvoeding en meer geboortes via een keizersnede, verliezen we contact met al die ohzo belangrijke gasten. Steeds meer mensen gaan veel sterieler door het leven. En nu met de komst van Corona helemaal. Het is heel dubbel. Je hebt wat ‘onkuisheid’ nodig om je darmbacteriën goed aan te kweken. Het is net als boksen, van klappen, wordt je weerbaarder en sterker. Tegelijkertijd moeten we ons zelf nu beschermen tegen te veel klappen. We willen natuurlijk geen Corona krijgen en beschermen onszelf met kapjes en afstand. Dus hoe zorgen we nou goed voor die gasten in onze darm en blijven we tegelijkertijd veilig en ver weg van Corona, of nog beter, hoe wapenen we ons tegen de gevolgen van Corona. Hoe maken we ons lijf dus sterk?

Dis is heel belangrijk want we zien dat sommige mensen met b.v. diabetes en/of overgewicht, op leeftijd zijn, of astma of hartproblemen hebben, veel zieker kunnen worden van Corona. Dezelfde corona waar een ander nauwelijks last van heeft. Kernwoord is hier dus weerstand, of ‘immuniteit’ met een moeilijk woord.

Graag deel ik met u mijn 11 top leefstijl-tips voor een Corona-proof lijf.

1-Verwen je darmgasten, je microbioom dus.  Eet veel en gevarieerde groentes. Als je dit doet zorg je voor een gezond divers en gevarieerd microbioom. Je darmgasten zijn hulpvaardige multitaskers. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Zorg goed voor ze allemaal. Waar leven ze van? Van groente en vezels! Vezels uit veel en verschillende groentes vinden ze het allerlekkerst. Eet ze bij je lunch, of in je soep, bij de warme maar ook koude maaltijd. En lust je geen groente? Dat kun je leren. Na 20 keer proeven verandert je smaak. Dus gewoon doorzetten.

2-Blijf weg van suikers in je dieet.  De darmgasten kunnen daar niet zo goed tegen en je helpt ze om zeep. Het bewijs zie je in je mond en keel. Van veel suikers krijg je gaatjes. In je kiezen maar ook de rest van je darm vaart er niet wel bij. Let op want suikers zitten tegenwoordig overal. In veel kant en klare producten zit suiker om het langer houdbaar te houden. Kijk op het etiket. Suiker is ook niet goed voor mensen met diabetes. Dit zijn de mensen die risico lopen. En ik beloof je: als je een tijdje geen suiker in de koffie doet, dan went dat vanzelf, ik spreek uit ervaring. Hetzelfde geldt overigens ook voor zogenaamde ‘snelle koolhydraten’. Dit zijn koolhydraten die van suikers gemaakt zijn en heel snel uiteenvallen in je darm en toch hoge bloedsuikers veroorzaken. Denk aan witbrood, zachte aardappels en zetmeelrijke pasta. (je hebt ook eiwitrijke pasta…de betere optie.)

3-Elke dag even lopen. Als je het goed doet haal je de 10.000 stappen per dag. Als je dit lange bij na niet haalt, dan heb je al winst als je per dag 1000 stappen per dag extra loopt. Van lopen activeer je je weerstand. Het is goed tegen depressie en werkt uitstekend voor je stemming. Ik draag een stappenteller. Het helpt mij om mezelf bij de les te houden.

4-Loop in de natuur. In Schotland schrijven schotse huisartsen lopen op recept voor. Patiënten mogen dan 2 keer week op het strand 1.5 uur gratis lopen. Ik heb in Munstergeleen nog geen strand gezien maar wel veel natuur. Natuur werkt rustgevend. Vooral als er weinig lawaai overlast is. Dus geniet, lekker naar buiten.

5-Let op met alcohol. Niet iedereen kan alcohol goed verwerken. Je merkt dat je sneller ‘onder invloed’ bent. Je lever heeft er last van. Je lever is het orgaan die alle afvalproducten moet omzetten en wegwerken. Je hebt maar één lever dus wees er zuinig op.

6-Eet veel eiwit. Na een ziekteperiode, vooral als je op de I.C hebt moeten liggen heb je veel minder spierweefsel. Spieren houden van eiwitten. Eiwit zit in zuivel, en biologisch vlees, of plantaardige producten zoals  avocado, noten zoals amandelen, cashewnoten, macadamia, pecannoten en walnoten, zaden zoals sesamzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten, peulvruchten zoals erwten, kikkererwten, limabonen, linzen, sojabonen en pinda’s, kiemen zoals taugé, paddenstoelen.

7-Kweek spieren. Zoals boven gezegd, spierverlies ligt op de loer bij Corona. Maar ook gewoon door ouder worden verliezen we meer spiermassa. Doe af en toe spierversterkende oefeningen. Of til iets op. Poweryoga, of gewoon lekker in de tuin werken.

8-Slaap. Slapen is de basis van onze weerstand. Veel mensen bezuinigen op slaap en dat is echt heel jammer. Als je goed hebt geslapen kan je de wereld aan. Slapen maakt sterk. Mensen die ploegendiensten draaien hebben door de onregelmatigheid sowieso meer kans op diabetes en overgewicht. Als straks het vaccin er is, is slaap ook belangrijk. Iemand die niet goed uitgeslapen is maakt geen goede antistoffen aan. Dan heeft het vaccin weinig zin. Dus zorg dat je slaapkamer weer bovenaan je prioriteitenlijstje staat.

8-Ontspan. Stress heeft een negatief effect op onze weerstand. Het zet ons in de ‘vecht en vlucht’ modus. We zijn constant op de vlucht voor een denkbeeldige tijger. Die tijger is nu de zwarte wolk die boven ons hoofd hangt die ‘Corona Pandemie’ heet. We hebben soms meer last van de zorgen om dat wat we mogelijk kunnen krijgen. Maar laat je niet gek maken. Zoek je ontspanning op. Kies hier ook voor. Want het gaat niet vanzelf.

9-Luister naar muziek. Muziek, b.v. klassieke muziek of mooie jazz, heeft een rustgevende invloed op onze altijd drukke hersenen. Als je hoofd tot rust komt, geeft het rust gevende signalen af aan je lichaam, dit maakt je sterk. Als je rustig bent kun je meer aan.

10-Zorg voor je vitamientjes. Belangrijke vitaminen of mineralen voor onze weerstand zijn zink (ei, lever, zonnebloempit en linzen) en vitamine c (spruitjes, boerenkool, rodekool, en broccoli). Ook vitamine D is belangrijk voor een goede weerstand. Het wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in je huid. Helaas gaan we nu de winter in, en veel mensen boven de 50 maken minder vitamine D aan. Dus let extra op voeding waar vitamine D inzit (vette vis, eieren en paddenstoelen). Vitamine D kennen we als een belangrijk vitamine voor onze botten. Maar het doet dus meer. Het zorgt voor een beschermlaag in de maag en de darm, zodat het Corona virus minder makkelijk naar binnen dringt, het werkt ook ontstekingsremmend en het bevordert de aanmaak van antistoffen. Altijd handig dus. Veel mensen boven de 50 of met een gekleurde huid krijgen snel een tekort en hebben extra vitamine D-tabletten nodig. Maar als het zonnetje schijnt ook al is het koud…lekker naar buiten dus en vitamientjes tanken.

11-Volg al de tips hierboven waardoor ook je (buik)vet afneemt. Overgewicht is ongunstig bij Corona. Het virus houdt van vet en vooral het buik vet. Daar kan het makkelijker aanhechten waardoor je snel een veel grotere lading binnenkrijgt. Dat is de reden dat veel mensen die op de I.C belanden overgewicht hebben. Ze zijn dus kwetsbaarder.  Met al de tips hierboven ga je hopelijk ook wat meer naar een gezond gewicht. Maar ho! Je hoeft van mij niet op een crash dieet. Dat is nergens goed. Vaak ga je dan alleen aan de jojo. Eet gewoon gezond. Wees geduldig. Sneller eraf, betekent vaak sneller eraan.

12-kweek een moestuin. Altijd heerlijk je eigen verse groentes in huis, goed voor de beweging en de spieren en goed voor de portomonee!

Happy Lifestyle!